WHEY EIWIT

Whey is een complex eiwit die bestaat uit veel kleinere eiwit subfracties zoals beta-lactoglobulin, alpha-lactalbumin, immunoglobulins (IgGs), glycomacropeptides, bovine serum albumin (BSA) en kleine peptides zoals lactoperoxidases, lysozyme en lactoferrin. Elk van de sub fracties in whey heeft zijn eigen unieke biologische eigenschappen.

Whey eiwit is een basis supplement  voor de meeste bodybuilders en andere sporters omdat het een
hele goede eiwit is. Whey wordt ook gebruikt voor anti-aging vanwege zijn effect op het immuunsysteem.

Whey heeft ook een zeer hoge biologische waarde en is rijk aan BCAA’s.

Een van de belangrijkste effecten van whey is z’n vermogen om glutathion te verhogen. Glutathion is heel belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Glutathion is misschien wel de belangrijkste water-oplosbare antioxidant in het lichaam.

Glutathion wordt gemaakt van drie aminozuren; cysteïne, glutaminezuur en glycine. Het aminozuur wat de productie van glutathion begrensd is over het algemeen het aminozuur cysteïne. Het wordt aangenomen dat de relatieve grote hoeveelheid cysteïne in whey de glutathion productie verhoogt.

Omdat glutathion essentieel is voor het immuunsysteem heeft whey eiwit een plaats in elk goed voedingsplan. Verlaagde glutathion waardes worden ook gelinkt aan overtraining bij sporters dus whety kan heel goed worden toegepast in het voorkomen of op z’n minst verminderen van overtraining.
Verschillende soorten whey

  1. Whey Proteine Concentraat (WPC) is over het algemeen de goedkoopste van de drie en heeft de laagste hoeveelheid eiwit per 100 gram van deze drie soorten. Ondanks dat het de laagste eiwit hoeveelheid bevat, heeft het nog steeds een zeer hoog percentage, wat gemiddeld varieert van 55-89%. De andere 11-45% bestaat uit vet, lactose en bevat grotere hoeveelheden van immuun-verhogende peptides zoals alpha-lactalbumine en immunoglobulines.
  2. Whey Proteine Isolaat (WPI) bevat gemiddeld 95% van z’n gewicht aan eiwitten, met minimaal lactose en vet. Dit is duurder dan concentraat en er zijn verschillende filtratie methodes die veel van de gunstige kwaliteiten van de concentraat kunnen houden, hoewel dit meestal meer kost.
  3.  Whey Proteine Hydrolysaat (WPH) is een verder afgebroken eiwit die snel verteert in het lichaam en bevat ongeveer 99% van zijn gewicht aan eiwitten. Dit is de duurste van de drie en in het algemeen de slechtst smakende.