Maaltijdvervangers tegen overgewicht

Maaltijdvervangers zijn al populair en lijken steeds populairder te worden. Ze worden voornamelijk gebruikt als middel om af te vallen. Een voorbeeld van een maaltijdvervanger is Shakeplus, een maaltijdvervanger zonder kleur-, geur- en smaakstoffen maar met enkel natuurlijke vitaminen en mineralen. Niet alle maaltijdvervangers zijn echter van een dergelijke goede kwaliteit. De Europese Unie heeft nu richtlijnen opgesteld waar een maaltijdvervanger aan moet voldoen.

Advies van de EFSA aan de Europese Commissie

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de maaltijdvervangers onderzocht. De oorspronkelijke richtlijn voor maaltijdvervangers voor gewichtsbeheersing uit 1996 werd in 2016 aangescherpt. De EFSA is tot de conclusie gekomen, dat maaltijdvervangende producten voor gewichtsbeheersing mogen claimen, dat het product helpt bij verminderen van het lichaamsgewicht en het behoud van het gewicht na gewichtsverlies. Zij zijn effectief en veilig en schaden de gezondheid niet, mits zij als volgt zijn samengesteld:

  • De energie inhoud per maaltijd moet tussen de 200 en 250 Kcal liggen.
  • Maximaal 30% van deze calorieën mag van vet afkomstig zijn.
  • De vervangende maaltijd moet minimaal 1 gram linolzuur (in de vorm van glycerides) bevatten.
  • 25 tot 50% van de calorieën moet van eiwitten afkomstig zijn.
  • De vervangende maaltijd moet ten minste 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen bevatten en ten minstens 500 mg kalium.

Houvast voor de consument

Met bovenstaande richtlijn in de hand, kunnen consumenten nu zelf controleren of hun shakes voldoen en als maaltijdvervanger kunnen worden gebruikt. Het blijkt in de praktijk, dat consumenten regelmatig supplementen als maaltijdvervangers gebruiken. Supplementen zijn echter toevoegingen aan het dagelijks dieet en geen vervangers.

Overgewicht en shakes

Overgewicht is allang niet meer een probleem van volwassenen alleen, ook bij de jeugd wordt steeds vaker overgewicht vastgesteld. Het komt al bij bijna de helft van de Nederlandse bevolking voor. Producten als Shakeplus zijn dus inderdaad effectief en helpen mogelijk het tij te keren. Wellicht is het beter om de nieuwe generaties een gezonde levensstijl bij te brengen, want “Ieder pondje komt door het mondje”.