Gezonde tussendoortjes

We gaan vaak de mist in met tussendoortjes. Het ontbijt is gezond, de lunch is gezond en bij het avondeten letten we goed op wat we eten. Het zijn de tussendoortjes waarmee het mis gaat.

Het zijn verschillende situaties welke er voor zorgen dat de tussendoortjes niet gezond zijn. Een bekend voorbeeld is het tankstation. We hebben de tank vol benzine gegooid en bij de kassa vraagt die aardige dame of we twee KitKats willen voor de prijs van 1. En dat uitgerekend op het moment dat we best wel trek hebben. We denken dan een goeie deal te krijgen (voor onze portemonnee dan), maar voor onze gezondheid is het helemaal niet zo’n goeie deal natuurlijk.

Het probleem is dat je niet meer zo goed nadenkt over je voedselkeuzes op het moment dat je trek of honger hebt. In dit artikel zullen we je een aantal suggesties voor gezonde tussendoortjes geven welke je mee kunt nemen voor onderweg. Zo voorkom je dat je ongezonde keuzes moet maken als je onderweg bent en er weinig keus is.

Fruit

Fruit is makkelijk mee te nemen en natuurlijk super gezond. Appels of bananen zijn super makkelijk mee te nemen en ook makkelijk op te eten als je in de auto zit. Als je op kantoor fruit als tussendoortje wilt dan kan je verschillende soorten fruit meenemen door het in een bewaardoosje te doen.

Rauwkost

Het voordeel van rauwkost is dat het erg weinig calorieën bevat. En dankzij de voedingsvezels zal rauwkost er toch voor zorgen dat je een voldaan gevoel krijgt. Deze voedingsvezels houden bovendien je darmen gezond en ze zorgen voor een goede stoelgang.

Rauwkost welke je makkelijk mee kunt nemen zijn wortels, komkommer, paprika, radijsjes, tomaten en bleekselderij. Je hoeft het alleen even af te spoelen en je kunt het zo uit het vuistje eten.

Veel gezondheidsorganisaties adviseren om 250 – 400 gram groente per dag te eten. Dat zijn hoeveelheden waar je meestal niet aankomt als je alleen maar bij het avond eten groente eet. Door rauwkost als tussendoortjes te gaan eten kan je er voor zorgen dat je wel deze aanbevelingen haalt.

Groenten zijn zo gezond vanwege de vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten welke ze bevatten. Uit onderzoeken is gebleken dat het eten van voldoende vezels het risico op hart- en vaatziekten verlaagd alsmede het risico op diabetes type 2.

Salade

In plaats van rauwkost uit het vuistje te eten kan je er natuurlijk ook een heerlijke salade van maken. Deze salade kan je thuis maken en mee naar je werk nemen in een bewaardoosje. Als basis voor je salade kan je natuurlijk sla gebruiken maar bijvoorbeeld ook spinazie of andijvie.

Om de salade een bite te geven kan je wat noten toevoegen, een gekookt ei, stukjes gerookte kipfilet of wat stukjes kaas. Hiermee voorzie je je salade gelijk van de nodige eiwitten om goed de dag door te komen.

Pas goed op met salade dressings. De meeste kant-en-klaar dressings welke je in de winkel kunt kopen bevatten best wel wat toegevoegde suikers namelijk. Daarom kan je het beste zelf je dressings maken op basis van wat olijfolie of yoghurt bijvoorbeeld.

Noten

Noten zitten vol eiwitten en gezonde vetzuren en zijn het verantwoorde tussendoortje welke moeder natuur ons geschonken heeft. Noten zijn tevens rijk aan mineralen.

Walnoten en amandelen zijn de meest gezonde noten. Maar door de noten welke je eet af te wisselen zorg je ervoor dat je van iedere nootsoort al het goede binnen krijgt.

En wil je het echt gezond doen dan ga je voor ongebrande noten. Bij ingebrande noten zijn de gezonde vetzuren niet geoxideerd door verhitting waardoor al hun goede eigenschappen bewaard zijn gebleven.

Hou het wel bij een handje nootjes per dag (15 tot 30 gram). Noten mogen dan wel gezond zijn, ze zijn wel rijk aan calorieën. Door de gezonde vetzuren in noten bevatten de noten zo’n 600kcal per 100 gram.

Rijstcrackers

Een rijstcrackers is lekker luchtig en is zo licht dat deze nauwelijks calorieën bevat. Omdat rijstcrackers wel lekker krokant zijn heb je toch het gevoel dat je iets te eten hebt gehad. De meeste calorieën van je rijstcrackers zullen van het beleg komen op je rijstcracker. Het lekkerste beleg voor een rijstcracker moet een beetje hartig zijn. Je kunt je rijstcracker beleggen met (oude) kaas, kipfilet, rookvlees of bijvoorbeeld humus.

Chocolade

Om jezelf zo af en toe op wat lekkers te trackteren kan je chocolade eten. Daarvoor kan je het beste pure chocolade eten. Hierin zit minder suiker waardoor het gezonder voor je is. Het beste zijn de varianten waarbij het cacaogehalte minimaal 80% is.
Als je niet gewend bent om pure chocolade te eten dan zal je dit in het begin nog bitter vinden. Maar na een tijdje went dat vanzelf en kan je gaan voor varianten waarbij het cacaogehalte 90% of zelfs 95% is.

Chocolade zit vol gezonde mineralen en er zitten polyfenolen in. Dit zijn antioxidanten welke het lichaam beschermen tegen schadelijk stoffen. Het zou het de vaatwanden kunnen beschermen waardoor het risico op hart en vaatziekten lager wordt. Hoe dat precies werkt weten wetenschappers nog niet precies.

In witte chocolade zitten geen polyfenolen en in melkchocolade een stuk minder dan in pure chocolade. Ga daarom altijd voor de pure varianten.

Wil je echt optimaal gebruik maken van de antioxidanten in cacao dan kan je ook Raw chocolade kopen (rauwe chocolade). Deze chocolade is bij de bereiding niet boven de 42 graden verhit. Hierdoor zijn alle antioxidanten bewaart gebleven. Raw cacao bevat wel 7x zoveel antioxidanten als pure chocolade. Je kunt tegenwoordig Raw chocolade repen kopen waarmee deze ideaal zijn als tussendoortje voor onderweg.

Je kunt ook Raw cacao nibs kopen. De kleine stukjes cacao kan je dan makkelijk door bijvoorbeeld de yoghurt doen. Daarnaast kan je ook Raw cacao poeder kopen, dit kan je dan makkelijk verwerken in je (groene) smoothies.