Fitness elastiek

Het is heel snel gegaan met het fitness elastiek. De elastieken worden in vier verschillende kleuren geleverd en elke kleur staat voor een bepaald weerstandsniveau. Met behulp van de elastieken kun je heel het lichaam op perfecte wijze trainen. Bovendien helpt het om weer op niveau te komen als je geblesseerd bent geweest.

Volledig van rubber

Ondertussen wordt de fitnessband al het meest veelzijdige hulpmiddel op het gebied van fitness genoemd. Gecontroleerde weerstandsband oefeningen zijn uitermate effectief, als je maar weet hoe je de elastieken moet gebruiken en weet wat de beste weerstandsbanden zijn. Er is, kortom, nog best wat onwetendheid over de exacte werking van de fitness elastieken. Steeds meer sporten en steeds meer topsporten maken gebruik van fitness elastieken en dat zegt toch wel iets. Met de elastieken ben je namelijk prima in staat om een full body workout te doen. De elastieken zijn ideaal, omdat ze verschillende weerstandsniveaus hebben en je ze heel gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen en dus overal ter wereld kunt trainen. De elastieken zijn volledig van rubber en als je eraan trekt, voel je de weerstand

De mate van weerstand

De kleur van het elastiek zegt iets over de mate van weerstand. Dit houdt in dat je met de elastieken op je eigen niveau kunt trainen en de training langzaam op kunt bouwen.  Ze zijn bovendien geschikt om zowel het boven- als het onderlichaam te trainen. Zeker als je geleidelijk aan je spieren sterker wilt maken, zijn de fitness elastieken een meer dan uitstekend hulpmiddel. Dat is ook de reden waarom zoveel uiteenlopende takken van sport er gebruik van maken. Je ziet de elastieken bij zowel voetbal als schaatsen en bij de verschillende vechtsporten. Fysiotherapeuten werken ook steeds vaker tijdens het herstel na een blessure met de elastieken. Ze voeren het weerstandsniveau steeds verder op en zo raken de geblesseerde spieren niet meteen opnieuw beschadigd, maar worden ze wel steeds net genoeg geprikkeld.

Gebruik verschillende weerstanden

Beginners kunnen prima beginnen met de elastieken met een weerstand tot vijf kilogram. Zo kun je langzamerhand de belasting op je spieren opbouwen. Uiteindelijk kun je trainen met een weerstand tot liefst 55 kilogram. Zoals gezegd staan de kleuren van een elastiek voor een bepaalde weerstand. Als je het gehele lichaam optimaal wilt trainen, gebruik je verschillende weerstanden en dus verschillende kleuren elastieken. De elastieken zijn er in de kleuren rood, zwart, groen en paars overigens.

Voor zowel boven- als onderlichaam

Een rood elastiek biedt weerstand tot 5 kilogram en is dus het ideale elastiek voor de beginnende sporter, of voor de sporter die herstellende is van een blessure. Kies je voor zwart, dan krijg je weerstand tot 20 kilogram. Zwart is met name geschikt voor oefeningen voor het bovenlichaam. Een paars elastiek gaat tot 35 kilogram en met dit elastiek kun je zwaarder trainen aan zowel je boven- als je onderlichaam.  Groen biedt de meeste weerstand, tussen de 20 en 55 kilogram om precies te zijn. De vier elastieken worden vaak als pakket verkocht. Je kunt ze echter ook los aanschaffen.