Feiten Over Slapeloosheid

Slapeloosheid is het probleem van inslapen of doorslapen, die gepaard gaat met hinderingen in de dagelijkse functionering of uitgesproken stress, voor langer dan een maand.

 

Deze slaapstoornis maakt het moeilijk voor slachtoffers om in slaap te vallen of de gehele nacht door te slapen, met als resultaat onvoldoende of slechte kwaliteit slaap. Er zijn vele kenmerken van slapeloosheid. Een persoon die lijdt onder slapeloosheid kan morgens te vroeg wakker worden, of avonds problemen hebben met in slaap komen. Het komt ook veel voor dat de patiënten lijden onder frequent wakker worden tijdens de nacht, en problemen ondervinden om dan weer in slaap te komen.

 

Er zijn vele oorzaken van slapeloosheid, die van medicijnen tot psychologische problemen strekken. Hoewel slapeloosheid meestal veroorzaakt wordt door depressie, zijn andere oorzaken zoals lichamelijke ziektes ook algemeen. Gedragsfactoren zoals activiteit tijdens de nacht (ploegendienst werk), misbruik van cafeïne en alcohol kunnen er ook voor zorgen dat de slapeloosheid chronisch wordt wanneer het vaak gedaan wordt.

 

Slapeloosheid is vaker in vrouwen dan mannen te vinden, en de regelmaat waarin het voorkomt stijgt wanneer iemand 60 jaar of ouder is. Iemand met een geschiedenis van depressie zal waarschijnlijker onder slapeloosheid lijden dan een persoon die dat niet heeft. Aan de andere kant kan overmatige consumptie van slaappillen ook slapeloosheid veroorzaken tijdens de ontwenningsfase.

 

Er zijn drie soorten slapeloosheid: overgaande slapeloosheid is een milde vorm  van slapeloosheid die een korte periode duurt. Periodieke slapeloosheid is een soort slapeloosheid die van tijd tot tijd terug komt voor een paar weken. Als laatste is er chronische slapeloosheid, die een maand of langer kan duren en elke nacht voorkomt.

 

De behandeling van slapeloosheid omvat het identificeren van het soort slapeloosheid, en kan verschillen afhankelijk van de mate van ernst. Behandelingen voor de genezing van chronische slapeloosheid zullen verschillen van de behandelingen die gebruikt worden voor overgaande slapeloosheid, omdat er andere factoren een rol spelen.

 

Voor chronische gevallen moet iemand eerst de psychologische problemen of andere gedragsfactoren die de slapeloosheid veroorzaken overwinnen. Het leren van ontspanningstechnieken is een goed begin voor mensen die onder slapeloosheid lijden, omdat het depressie en angst kan verminderen.

 

Een andere behandeling die effectief wordt bevonden is het bed alleen te gebruiken voor slapen en seks. Er wordt dan gesuggereerd dat het slachtoffer alleen naar bed gaat wanneer diegene slaperig is. Lange dutjes in de middag moeten worden vermeden. Hierdoor associeert het brein de bedtijd met slaap. Een ander manier is om de consumptie van cafeïne en alcohol te verminderen.