De vijf dingen die jij moet doen voor een gezond gewicht

Werken aan een gezond gewicht en benieuwd wat je daarvoor moet doen? We zetten de vijf dingen op een rij waarmee jij ervoor zorgt dat je kunt werken aan een gezond gewicht. Het is bijvoorbeeld van belang om voldoende calorieën te eten, meer te gaan bewegen en voldoende de tijd te nemen voor het afvallen. Daarnaast dien je goed en lang te slapen en is het van belang om roofbouw op je lichaam te voorkomen.

Voldoende calorieën eten

Zorg er allereerst voor dat je voldoende calorieën zal eten. Het is een van de vijf dingen die je moet doen voor een gezond gewicht, die in zal gaan tegen de intuïtie van veel mensen. Het lijkt heel logisch om juist minder calorieën in te gaan nemen. Dat is op zich geen probleem, mits het er minimaal 1.500 per dag blijven. Zorg er daarnaast voor dat je goed kijkt naar de verschillende bronnen van de calorieën. Je kunt het best minderen met koolhydraten en de calorieën bijvoorbeeld halen uit eiwitten en vetten.

Meer gaan bewegen

Daarnaast is het om een gezond gewicht te bereiken vooral van belang om meer te gaan bewegen. Let op, we hebben het bewust over ‘bewegen’ en niet meteen over ‘sporten’. Het is verstandig om iedere dag in ieder geval 30 minuten te bewegen. We bedoelen dan ook een stuk stevig doorwandelen of even aanzetten op de fiets. Dit is voldoende om je lichaam voldoende in beweging te houden. Het is een van de dingen die je kunt doen voor een gezond gewicht, waarvoor je bijvoorbeeld ook een keer de trap kunt pakken. Of thuis regelmatig rustig trainen op een crosstrainer. Nog geen crosstrainer thuis? Bekijk hier een top 10 crosstrainers.

Voldoende de tijd nemen

Houd er rekening mee dat het tijd zal kosten om een gezond gewicht te bereiken. Je kunt niet verwachten dat je in een paar weken tijd een paar kilo zal verliezen en dat die er later niet opnieuw aan zullen komen. Neem er in plaats daarvan een paar maanden of zelfs langer de tijd voor, zodat je op een duurzame manier toe kunt werken naar het gezonde gewicht dat je wilt bereiken.

Ook tijdens het bewegen zelf is het van belang om voldoende de tijd te nemen. Houd je hartslag op 60 – 70% van het maximum (220 – je leeftijd). Op die manier geef je je lichaam de kans om de energie uit vetcellen te verbranden, in plaats van uit koolhydraten die sneller toegankelijk zijn.

Goed en lang slapen

Een van de dingen die je kunt doen om een gezond gewicht te bereiken is voldoende te gaan slapen. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat, je diep in slaap komt en je de volgende morgen weer fris zal ontwaken. Tijdens de momenten waarop je slaapt kun je niet eten, terwijl de spijsvertering wel gewoon door blijft gaan. Bovendien word je dan fitter wakker, zodat je de volgende dag weer voldoende kunt bewegen.

Roofbouw op je lichaam voorkomen

Een van de dingen die je kunt doen om op een gezond gewicht te komen is vooral het voorkomen van roofbouw. Ga niet aan de slag met diëten die haast voorkomen dat je nog iets mag eten. Het risico is dat je na het dieet weer snel terug zal vallen in je oude patroon. Probeer je dagritme in plaats daarvan stap voor stap aan te pakken en de verandering rustig aan te pakken.