De basis achter veel van de populaire diëten in 2016

Ieder jaar is er weer een nieuw dieet die trendy wordt in Nederland. Zo gaat het ieder jaar en zo blijft het waarschijnlijk de komende tijd nog steeds gaan. Van alle diëten die de laatste jaren populair zijn geweest zijn is er geen enkel dieet geweest met een nieuwe methode. Vrijwel alle diëten baseren zich op eerder ontwikkelde inzichten, alleen dan met een iets andere twist. Diëten met weinig vet zijn achterhaald waardoor veel diëten op dit moment de nadruk leggen op andere voedingsgroepen. De basis van het dieet is echter wat veel mensen niet weten hetzelfde. Er zijn een aantal dieet methodes die de basis zijn voor veel diëten die vandaag de dag ontwikkeld worden.

Het koolhydraatarm dieet
Vanuit de jaren negentig overgewaaid is het koolhydraatarme dieet nog steeds de basis voor veel diëten van vandaag. De basis bij een koolhydraatarm dieet is het gebrek aan koolhydraten zoals de naam al zegt. Koolhydraten worden bij dit dieet bijna geheel ingeperkt zodat er vrijwel alleen vetten en eiwitten gegeten worden. Het aantal calorieën per dag wordt verlaagd door het beperken van de koolhydraten waarbij het aantal gram per dag bij veel diëten verlaagd wordt tot maximaal 50.

Het eiwitdieet
Het eiwitdieet lijkt veel op het koolhydraatarme dieet maar het aantal koolhydraten hoeft niet zoveel verlaagd te worden. De basis van dit dieet is om het grootste deel van de voeding uit eiwitten te laten bestaan. Dit betekent dat het aantal vetten en koolhydraten verminderd wordt bij dit dieet. Het dieet wordt tegenwoordig vaak gebruikt in samenhang met een shakedieet inclusief een aantal eiwitshakes per dag. Het gebruik van eiwitshakes heeft diverse voordelen. Bij het eiwitdieet ligt de nadruk voornamelijk op de inname van eiwitten.

Het crash dieet
Bj het crashdieet gaat het erom dat er zo snel mogelijk en zoveel mogelijk kilo’s kwijtgeraakt worden. Als je ziet dat iemand binnen een zeer korte tijd slanker is geworden dan gaat het vaak om een crashdieet. Hoewel dit op de korte termijn een groot succes kan zijn is het op de lange termijn geen goed dieet om te volgen. Voor een korte periode nuttig je bij het crashdieet aanzienlijk minder dan je lichaam nodig heeft. Dit wordt vaak gedaan met een shake- of groenten/fruit dieet of een combinatie hiervan. Het nadeel van het crashdieet is dat blijvende resultaten vaak niet van toepassing zijn.