Afvallen met het Paleo dieet?

Het Paleo dieet staat tegenwoordig nogal in de belangstelling. Maar wat houdt dit dieet nu eigenlijk in? En waarom zou je overgaan op dit dieet? Paleo gaat uit van de natuurlijke behoeftes van je lichaam. Uiteraard betekent dit dus natuurlijker eten. Je lichaam is immers niet gemaakt om allerlei extra toevoegingen binnen te krijgen. In de supermarkt is bijna niets meer te krijgen waar geen zout, suiker of bijvoorbeeld koolhydraten aan zijn toegevoegd. Ook worden er vaak stoffen aan toegevoegd die het voedsel langer houdbaar moet maken. En jij krijgt dat dus allemaal binnen bij verschillende diëten.

 

Hoe kan je snel afvallen?

In vroeger tijden, voordat de mens besloot boer te worden, was brood nog niet uitgevonden en al zeker geen toegevoegde suikers. De mens is veranderd van jager en verzamelaar in een persoon die zeer veel verschillende voedingsmiddelen eet. Voeding waar ons lichaam niet tegen bestand is. Uit onderzoeken zou bijvoorbeeld blijken dat graan helemaal zo gezond niet is en zelfs je darmwanden kan beschadigen. Kortweg zou je kunnen stellen, dat dit dieet je terugbrengt naar de oertijd. Wat toen gegeten werd, is het beste voor je lichaam, daar draait eigenlijk het hele idee om. Het paleo dieet wil mensen hiervan bewust maken en ze weer meer laten eten zoals onze voorouders deden, voordat al ons eten bewerkt werd. Puur natuur dus.

 

Diëten zoals vroeger

Dit oerdieet biedt ons lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft, zonder alle overbodige en vaak ongezonde, toevoegingen. Doordat we hierbij uitgaan van de kwaliteit van het eten, zijn we minder gefocust op de kwantiteit, waardoor afvallen een stuk simpeler wordt. Je hoeft je dus niet te focussen op de hoeveelheid calorieën, bijvoorbeeld. Eten blijft zo fijn om te doen en is bovenal een stuk gezonder.Kortweg samengevat bestaat het eten dat we mogen eten uit vlees/vis, groente, fruit, noten en zaden. Alles wat de natuur zelf levert. Men gaat hierbij uit van wat er gedacht wordt dat de mensen vroeger aten toen ze nog geen landbouwers geworden waren.Afvallen gaat, door het weglaten van o.a. bewerkte suikers, vanzelf.

 

Voordelen van Paleo

Toch is afvallen niet de enige reden waarom je aan deze eetgewoonte kan beginnen. Een gezondere levensstijl is vooral de achterliggende gedachte. Overigens kan je kiezen voor verschillende manieren om met dit oerdieet aan de slag te gaan. Er zijn mensen die werkelijk alles weglaten wat niet tot het Paleo dieet behoort. Dus geen zuivel, geen geraffineerde suiker en alleen zogenaamd gras gevoed vlees. Uiteraard zijn ook de groente en het fruit biologisch. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om er minder drastisch mee om te gaan. Zo af en toe lekker uit eten, bijvoorbeeld, is dan even geen probleem. Kies zelf voor een vorm die bij je past. Wat je ook kiest, je voedingsgewoonte wordt in ieder geval eens stuk gezonder.

 

Nadelen van Paleo

Al het begin is moeilijk. Dit geldt zeker ook voor het starten met Paleo. Veel mensen zijn zo gewend geraakt aan het zoete voedsel, dat het weglaten hiervan behoorlijk moeilijk kan zijn. De smaak is immers heel anders, maar daarnaast heeft men ook simpelweg behoefte aan suiker! Deze suikerbehoefte zal echter drastisch slinken zodra je geen suiker meer tot je neemt. Ook het weglaten van broodproducten kan lastig zijn. Tegenwoordig is bij ons brood immers zo ingeburgerd, dat het erg vreemd aanvoelt om dit te moeten laten staan. Weet echter dat dit moeilijke begin de moeite waard is en dat je vrij snel aan deze nieuwe manier van eten gewend raakt. De positieve effecten op je gezondheid geven je vervolgens extra stimulans om door te gaan. Denk hierbij maar aan het verliezen van gewicht én het vermeerderen van energie. Als je dit ervaren hebt, is het meteen een stuk makkelijker om vol te houden!