5 kilo afvallen in 1 week

Als je eenmaal het besluit hebt genomen om te gaan afvallen dan wil je die overtollige kilo’s zo snel mogelijk kwijt. Dat is iets menselijks. Veel mensen gaan liever een week lang op een streng dieet om weer op hun streefgewicht te komen in plaatsen van weken of maanden lang op een dieet te moeten.

Men wil dit omdat een dieet volgen vaak als lastig wordt ervaren. Zo zal je vaak apart je eten moeten bereiden en is het in bepaalde sociale situaties lastig als je op dieet bent. Op het werk zal je moeten bedanken voor een gebakje als je collega jarig is. En als je een etentje hebt dan is het ook zwaar om iemand met een bord heerlijk ruikende saté tegenover je te hebben terwijl je zelf een salade onder je neus hebt staan.

Op bepaalde afval websites wordt beweert dat je wel 5 of 10 kilo in een week kunt afvallen. In dit artikel zullen we gaan bekijken of dat wel kan en of dat verantwoord is.

Het verliezen van vet
Als we gaan afvallen dan willen we graag lichaamsvet verliezen. Om te beoordelen of we lichaamsvet verliezen gebruiken we de wegschaal. Dit is echter geen betrouwbare manier om te beoordelen hoeveel vet we verloren hebben. Een huidplooimeting zou eigenlijk beter zijn. Met een huidplooimeting kunnen we ons vetpercentage opmeten.

Als we veel kilo’s in korte tijd willen verliezen dan zullen we dit doen door een streng dieet te volgen. Voor het verliezen van veel gewicht in een korte tijd zijn de zogenaamde crash diëten de meeste geschikte diëten. Bij een crash dieet ga je veel minder calorieën eten dan wat het lichaam nodig heeft. Hierdoor wordt het lichaam gedwongen om veel lichaamsvet te gaan verbranden om zodoende nog in de dagelijkse energiebehoefte te kunnen voorzien.

Als je een crash dieet volgt dan zal je lichaam minder koolhydraten binnen krijgen dan het nodig heeft. Hierdoor raken de glycogeen voorraden in de spieren binnen enkele dagen uitgeput. Glycogeen is een vorm van suiker welke in de spieren is opgeslagen. Glycogeen heeft de eigenschap om vocht vast te houden. Door het uitputten van de glycogeen voorraden zal het lichaam minder vocht gaan vasthouden en veel vochtverliezen.

Door het uitputten van de glycogeen voorraden tijdens een crash dieet is het niet ongewoon dat je in de eerste dagen wel 3 tot 4 kilo gewicht verliest, dit is glycogeen en vooral veel vocht. Dit gewichtsverlies zegt echter niets over de hoeveelheid lichaamsvet welke je verloren hebt. En deze kilo’s zullen er dan ook weer snel bij zitten zodra je je normale eetpatroon weer oppakt en je lichaam de glycogeen voorraden weer kan aanvullen.

Verantwoord afvallen

Zoals hierboven al aangegeven kan je met een crash dieet in korte tijd veel kilo’s verliezen. Wat logisch is, door het grote calorieën tekort zal je lichaam veel lichaamsvet moeten gaan verbranden.

Bij een crash dieet is het calorieën tekort echter zo groot dat je lichaam behalve vet ook eiwitten zal gaan verbranden. Door het verbranden van eiwitten zal echter spiermassa verloren gaan. En dat is iets wat je liever niet wilt. Hierdoor zal je natuurlijk kracht verliezen waardoor je een verhoogt risico op botbreuken krijgt. Een ander belangrijk nadeel van het verliezen van spiermassa is dat dit je rustmetabolisme omlaag brengt.

Je rustmetabolisme is de hoeveelheid calorieën welke je dagelijks verbrand zonder iets aan inspanning te doen. Dit is de hoeveelheid calorieën welke je lichaam nodig heeft om op temperatuur te blijven, voor de ademhaling, de hartslag en de spijsvertering. De hoeveelheid calorieën welke je nodig hebt hangt sterk af van je hoeveelheid spiermassa. Dit is ook de reden waarom mannen een hoger rustmetabolisme hebben dan vrouwen.

Als je gaat afvallen dan ben je er natuurlijk niet bij gebaat dat je rustmetabolisme lager wordt. Hierdoor zal je alleen maar steeds minder en minder moeten gaan eten om af te kunnen vallen. Het is daarom van belang dat je spiermassa op peil blijft terwijl je afvalt.

Om de spiermassa op peil te houden is het daarom beter om geleidelijk af te vallen en voldoende eiwitten in het dieet op te nemen. Om de spiermassa zoveel mogelijk te behouden zou het calorie tekort niet meer mogen bedragen dan 500 kcal per dag. Dit terwijl bij sommige crash diëten het calorie tekort wel meer dan 1.000 kcal per dag kan bedragen.

Dit betekend wel dat er minder snel afgevallen kan worden. 5 kilo per week afvallen is daardoor niet realistisch. Een gewichtsverlies van 1 tot 2 kilo per week is dan ook veel realistischer en bovendien veel minder ongezond.

Afvallen betekend minder eten en dit brengt met zich mee dat je ook minder voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten binnen zal krijgen. Om gezond en verantwoord af te kunnen vallen is het daarom zaak om tijdens het af vallen er voor te zorgen dat je gezonde voeding eet. Dit is tijdens het afvallen nog belangrijker dan normaal gesproken. Door het calorieën tekort wordt je algehele weerstand lager dan normaal, het is daarom zaak om je lichaam te voorzien van de nodige vitamines en mineralen.

Goed dieet voedsel zijn groenten. Groenten bevatten maar weinig calorieën, de meeste soorten bevatten rond de 40 kcal per 100 gram. Door de voedingsvezels in groenten krijg je echter wel een vol en verzadigd gevoel door het eten hiervan. Hierdoor wordt het makkelijker om het dieet vol te houden, je zult immers minder last hebben van een honger gevoel. Daarnaast zijn groenten een goede bron van essentiële vitamines en mineralen welke je weerstand ondersteunen.